1 decembrie 2014

Adevarul inseamna putere ~ Istina znači moć


Pentru multi, budismul este mai mult decat o credinta, e un stil de viata. El se bazeaza pe un sistem de valori, dintre care bunatatea, iubirea si adevarul, ele formand spiritul unui om. Daca una dintre ele lipseste, omul e incomplet si pierdut.
Adevarul e ceva pur. Daca nu e total, atunci inseamna ca te pacalesti in primul rand pe tine. De ce sa te consideri mai special si sa aduci minciuna in lume? Minciuna dintr-un adevar impur se va dezvolta, pana cand nu poti sa o mai controlezi.

Adevarul este o entitate ce schimba omul, aducandu-i pace in inima. Insa nu trebuie sa abuzezi de acest lucru, orice exces dintr-un domeniu il dezechilibreaza. "Este mai intelept omul ce nu se cearta pentru a demonstra ca are dreptate."
Puterea vine din multe lucruri, un ghiocel ce se lupta cu zapada, puiul ce iese din ou etc..."Invata un tip de lupta ca sa nu fii nevoit sa te lupti." Daca poti spune adevarul, nu inseamna ca trebuie sa biciuiesti cu el. Adevarul, ca multe lucruri de pe lume, trebuie sa aline, sa aduca o clarificare a lucrurilor. Visez la o lume in care nimeni sa nu minta, sa nu complice lucrurile.Tu, ca o persoana ce nu minte,crezi tot ce spun ceilalti,crezand ca toti sunt ca tine. E un soc sa descoperi realitatea.

Pana la urma, totul incepe in copilarie, cum ai fost invatat sau daca nu ai fost corectat,crezi ca nu e anormal. Ce rau fac? Creezi o bula falsa in jurul tau care atunci cand o sa se sparga, va rani lumea. Minte si vei fi mintit, spui. Cum ar fi insa daca am da bunatate rautatii, daca ne-am zambi pe strada? "Traieste-ti viata fara a face rau nimanui."
Era mai bine pe vremuri cand nici nu te gandeai sa nu zici adevarul, adica ceea ce s-a intamplat cu adevarat. Fiecare generatie are problemele ei, unele mostenite, unele proprii. Pentru noi, minciuna a devenit o boala ce se dezvolta fara sa stim. Sper sa nu fie prea tarziu...


~ ~ ~ ~ ~
SR

 

Za puno ljudi, budizam je više nego poverenje, već stil života. On ima temelj na sistem vrednosti kao ljubaznost, ljubav i istina, stvarajući dušu čoveku. Ako jedna iz onih promaši, čovek je nepotpun i izgubljen.
Istina je nešto čisto. Ako nije totalna, to znači da prevariš sebe pre svega. Zašto da budeš specijalniji i da doneseš laž u svetu? Laž iz jedne nečiste istine će rasti tako da nećeš više moći da ga kontrolišeš.

Istina je jedan entitet koji promeni čoveka, doneći mir u srcu. Ali ne treba da grdiš te stvari, svaki višak iz nekog domena izbaci ga iz ravnoteže. "Mudriji je čovek koji se ne svađa sa drugim sa ciljem da dokaše istinu."
Moć dođe iz mnogo stvari, visibaba koji se bori snegom, pile koji izađe iz neke jaje itd. "Uči stil boraca da ne moraš da se boriš." Ako možeš da kažeš istinu, ne znači da moraš bičevati s njom. Istina kao mnogo stvari iz tog sveta, treba da teši, da očisti neke stvari. Sanjam o svetu gde niko ne laže, niko ne komplikuju stvari. Ti kao čovek koji ne laže, misliš da su svi ljudi kao ti. Šok je kad otkriješ stvarnosti.

Konačno, sve počinje u detinjstvu,od roditelja, od načina vaspitanja. Misliš da nije nenormalan. Koji zlo radim? Stvaraš lažan mehur oko tebe i kada to prsnuće, povrediće ljudi. Laži i ćeš lažen, kažeš. Kako bi bilo da dajemo ljubaznost zlu, da se smejemo jedno drugom na ulici? "Živi tvoj život i ne poredi nikoga." 
Bilo je bolje u prošlosti kada nisi ni mislio da ne kažeš istinu, dakle što se dogodilo u stvarnosti. Svaki naraštaj ima njegove probleme, nekoliko urođene, nekoliko lične. Za nas, laž je postalo jednu mučninu koji se razvija bez značenja. Nadam se da nije pre kasnio... 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu